Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Τέλος στην ατιμωρησία

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για την υπόθεση της ETBA-Finance ελήφθη σε μια περίοδο κατά την οποία η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας.
Είναι γεγονός ότι στην κοινή γνώμη παραμένει διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας για τα χρηματιστηριακά σκάνδαλα της περιόδου 1999-2000, όταν χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα λεφτά τους στις μετοχές-φούσκες. Υπό το πρίσμα αυτό η δικαστική ετυμηγορία για μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονταν στελέχη τράπεζας του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες στους πολίτες ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να αναλάβει το βάρος της κάθαρσης. Αρκεί βέβαια ότι θα έχει διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση πριν φτάσει στο ακροατήριο.
Για πρώτη φορά στα σύγχρονα δικαστικά χρονικά επιβλήθηκαν βαρύτατες ποινές σε τρία στελέχη της ΕΤΒΑ, που κατηγορούνταν ότι έως το 2002 «έπαιζαν» χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου στο Χρηματιστήριο χάνοντας πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η επίπονη διερεύνηση του σκανδάλου, που οδήγησε στην τιμωρία των υπευθύνων, μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για να φτάσουν μέχρι τέλους τόσο οι υποθέσεις που συνδέονται με το «κραχ» του Χρηματιστηρίου όσο και εκείνες που σχετίζονται με την τρέχουσα συγκυρία.
Η πρόσφατη επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια ότι «το δίκαιο δίνει πάντα απαντήσεις» ενισχύεται κάθε φορά που η Δικαιοσύνη καταφέρνει να καταλήγει σε αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.