Ο Γιάννος Παπαντωνίου με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το έργο της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζονται τα εξής:
1. Με το νόμο 2833/2000 ανατέθηκε στην Ελληνική Αστυνομία η Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και δημιουργήθηκε ειδική υπηρεσία με τίτλο "Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων" (ΔΑΟΑ).
2. Η αποστολή της ΔΑΟΑ (ΠΔ 63/2001) περιέλαβε την "ανάπτυξη επικοινωνιακού προτύπου των τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία θα παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφαλείας επικοινωνιακής συνεργασίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας διαδικασιών", δηλαδή την υλοποίηση του έργου της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
3. Επειδή οι διαδικασίες προμηθειών που ακολουθούνται στο πλαίσιο του γενικού νόμου των προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να είναι χρονοβόρες και δεν εξασφάλιζαν έγκαιρη ολοκλήρωση ενόψει μάλιστα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, η Διϋπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η προμήθεια με χρησιμοποίηση του νομικού πλαισίου προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Και σε άλλες περιπτώσεις επειγουσών προμηθειών που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας έχουν ληφθεί ανάλογες αποφάσεις.
4. Στις περιπτώσεις που το αντικείμενο της προμήθειας δεν αφορά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως στην περίπτωση του συστήματος Ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας οριοθετείται από την επίβλεψη της τήρησης των διαδικασιών που προβλέπει το νομικό πλαίσιο (προθεσμίες, σύνθεση επιτροπών κλπ).
Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας επιλογής (εκπόνηση των απαιτήσεων, προδιαγραφών, αξιολόγηση των προσφορών διαπραγμάτευσης με τις ανταγωνίστριες εταιρίες, οριστικοποίηση της σύμβασης), καθοριστικό ρόλο έχει το καθ'ύλην αρμόδιο υπουργείο, στην προκειμένη περίπτωση το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
5. Σε αυτό το πλαίσιο, σε όλη τη φάση της διαδικασίας επιλογής λειτουργούσε επιτροπή υπό την προεδρία του εκάστοτε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, η οποία επόπτευε των διαδικασιών και συνεδρίαζε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Μέλη της επιτροπής ήταν οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας, Ολυμπιακών Αγώνων, ο διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής ΟΑ 2004 και στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο υφυπουργός ενημέρωνε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και παράλληλα ενημερωνόταν η Διϋπουργική Επιτροπή. Στην επιτροπή υπό τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης παρουσίαζε τα αποτελέσματα της επιτροπής διαπραγμάτευσης ο πρόεδρός της που ήταν ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.
6. Ακολουθώντας αυτές τις διαδικασίες του διαδοχικού γύρου ανταγωνιστικών προσφορών αναδείχθηκε η ανάδοχος Κοινοπραξία μετά την απόσυρση της δεύτερης Κοινοπραξίας και με μείωση του κόστους κατά 20%. Τη σχετική απόφαση έλαβε το ΚΥΣΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου