Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Σκάνδαλο Siemens:Νιγηρία,Ρωσία και Λιβύη βάζουν..τα γυαλιά στην Ελλάδα!

Πιο αποφασιστική από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του σκανδάλου των δωροδοκιών της Siemens δείχνει να είναι...η Νιγηρία! Πέρα από το γεγονός ότι παρέσχε αμέσως τη δικαστική συνδρομή που της ζητήθηκε από τις γερμανικές αρχές, με αποτέλεσμα να κατονομαστούν τουλάχιστον 7 εμπλεκόμενοι πολιτικοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, η «πρωταθλήτρια στη διαφθορά» αφρικανική χώρα έχει ήδη σχηματίσει ειδική επιτροπή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ εδώ και δύο μήνες έχει παγώσει τις συμβάσεις με την πολυεθνική εταιρεία.
Έρευνες επίσης έχουν αρχίσει και στη Ρωσία, όπου έχουν κατονομαστεί ως αποδέκτες των δωροδοκιών 14 γενικοί και τεχνικοί διευθυντές φορέων τηλεπικοινωνιών, αλλά και στη Λιβύη, όπου 2 στελέχη της Επιχείρησης Ταχυδρομείων και Επικοινωνιών φέρεται να έχουν λάβει μίζα.
Αν και οι αποκαλύψεις για τη Siemens ξεκίνησαν από την Ελλάδα- με τον εντοπισμό κίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών ανάμεσα σε δύο υπεράκτιες εταιρείες που ανήκαν σε στελέχη της Siemens στην Ελλάδα και τη Γερμανία το 2003-, οι έρευνες στη χώρα μας υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με τη Νιγηρία, τη Ρωσία και τη Λιβύη.. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην οποία ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από το 2006, οι προαναφερθείσες χώρες συμμετείχαν στις έρευνες των γερμανικών αρχών από την πρώτη στιγμή.
Όπως πάντως δείχνουν τα πράγματα, η χώρα μας σε επίπεδο ερευνών βρίσκεται όπου και η... Κίνα, παρά το γεγονός ότι υπόνοιες για τη συμμετοχή της ασιατικής χώρας στο σκάνδαλο προέκυψαν το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ η Ελλάδα είχε εμπλακεί από την αρχή του 2003. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «WirtschaftsWoche», στελέχη του δικηγορικού γραφείου Debevoise & Ρlimpton που διεξάγει την έρευνα-κάθαρση για λογαριασμό της Siemens ανέκριναν τον Αύγουστο μέλη του κινεζικού παραρτήματος. Από τότε οι αρχές και η εταιρεία τηρούν σιγήν ιχθύος, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.