Στην Τουρκία ο αντιαμερικανισμός και ο αντισημιτισμός είναι βαθιά ριζωμένοι, παρά την αντίθετη προπαγάνδα που εκπέμπεται από Ουάσιγκτον, Αγκυρα και Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, κατά περιόδους οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διέπονται από μια παρανοϊκή διάσταση. Είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι στο θυμικό τους οι Τούρκοι έχουν ήδη διεξαγάγει τον «τουρκοαμερικανικό πόλεμο» με το πολεμικής φαντασίας μυθιστόρημα των Β. Τουρνά και Ο. Ουκάρ:«Μεταλλική Καταιγίδα».
Στο μυθιστόρημα Μεταλλική Καταιγίδα η έναρξη του πολέμου τοποθετείται στο 2007 και αρχίζει με μια σύγκρουση τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ. Η αμερικανική αντίδραση δεν περιορίζεται στο Βόρειο Ιράκ αλλά διευρύνεται με μια αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Τουρκίας, η οποία σώζεται έπειτα από παρέμβαση της Ευρώπης και της Ρωσίας. Ωστόσο στο μεσοδιάστημα ο ήρωας του μυθιστορήματος θυσιάζεται πυροδοτώντας έναν πυρηνικό μηχανισμό μέσα στην αμερικανική πρωτεύουσα……..
…………..Το μυθιστόρημα εξέφραζε θέσεις της κεμαλικής νομενκλατούρας. Μάλιστα οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι οι στρατιωτικής φύσεως πληροφορίες στο μυθιστόρημα δεν μπορούσαν παρά να προέρχονταν από άτομα με εξειδικευμένες στρατιωτικές γνώσεις και προσβάσεις στο Τουρκικό Επιτελείο.
Το φιλικό μου πρόσωπο δεν επιβεβαίωσε απλώς ότι πίσω από τον «ψυχολογικό πόλεμο» κατά των πάσης φύσεως εχθρών της Τουρκίας βρίσκονται οι Τούρκοι πασάδες, αλλά ότι απροκάλυπτα πλέον οι πασάδες και τα επιτελεία τους έχουν ανοίξει πολεμικό μέτωπο με τους κατά τα άλλα Αμερικανούς συμμάχους τους.
Οι σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον φαίνεται να έχουν φτάσει και σε κωμικά επίπεδα, με τους Τούρκους caudillos να δημοσιοποιούν σε ιστοσελίδα του Επιτελείου τους ότι αμερικανικά αεροπλάνα «παραβίασαν» τον εναέριο χώρο της Τουρκίας τη στιγμή που τα αμερικανικά αεροπλάνα μπαινοβγαίνουν στην Τουρκία από τη βάση του Ιντσιρλίκ βάσει διμερών συμφωνιών. Ταυτόχρονα με επίσημο διάβημά τους οι Τούρκοι προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να μην ξανατολμήσουν «παραβιάσεις», αλλιώς…
Αλλιώς, τι; Οι Τούρκοι αδυνατούν να διαχειριστούν το δικό τους κουρδικό ζήτημα και κατ’ επέκταση το σημαντικό γι’ αυτούς ζήτημα του Βορείου Ιράκ, διότι θα πρέπει να έλθουν σε μετωπική σύγκρουση με τους Αμερικανούς. …………………..Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη διάσταση που βγαίνει επιτέλους στο προσκήνιο. Η διάσταση αυτή αφορά στην κατά βάθος αντιδυτική φιλοσοφία της κεμαλικής σκέψης και ιδεολογίας, της οποίας ο σημερινός αντιαμερικανισμός και αντισημιτισμός αποτελούν την πιο πρόσφατη έκφανσή της.
Οι κεμαλικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή ο εκδυτικισμός, δεν επεβλήθησαν από τον Μουσταφά Κεμάλ διότι «θαύμαζε» τη Δύση και το δυτικό τρόπο ζωής. Επεβλήθησαν λόγω της ρεαλιστικής διαπίστωσής του ότι η Δύση αποτελούσε θανάσιμο κίνδυνο για τη «νέα» κεμαλική Τουρκία. Για να επιβιώσει μέσα στον ισχυρό δυτικό κόσμο ο Κεμάλ έπρεπε να τον μιμηθεί. Και το έπραξε με τις ριζοσπαστικές του μεταρρυθμίσεις. Μία από αυτές ήταν και ο ευνουχισμός του Ισλάμ.
Ομως, ούτε αυτός ούτε οι επίγονοί του αποδέχτηκαν τις θεμελιώδεις αρχές της δυτικής φιλοσοφίας και κουλτούρας, βάση των οποίων παραμένουν η ανεκτικότητα και ο πλουραλισμός. Ο κεμαλισμός ήταν, είναι και θα παραμείνει εχθρός των αξιών αυτών.
e-tipos (Ο κ. Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου