Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πρόωρες: ή τώρα ή … ποτέ!


Φουντώνουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών μετά και την κόντρα κυβέρνησης- τρόικας, αλλά και την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στο διάλογο για την εκπόνηση του σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015.
Τα αποτελέσματα και κυρίως οι τάσεις των πρόσφατων μετρήσεων δείχνουν πως, αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προσφύγει τώρα σε πρόωρες εκλογές, πολύ δύσκολα θα έχει την ευκαιρία να το πράξει
αργότερα, είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκτιμούν, δηλαδή, ότι με την οριστική διασφάλιση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το κυβερνόν κόμμα διαθέτει τις δυνατότητες να διεκδικήσει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, κάτι που δεν θα μπορεί στη συνέχεια, οπότε θα πρέπει να σχεδιάσει στην κατεύθυνση εξάντλησης της τετραετίας ή να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες επειδή δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.
Δεν είναι, άλλωστε, στις διαθέσεις του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αν οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν με σιγουριά ότι θα κατακτήσει αυτοδυναμία. Αν και τελευταία υπάρχουν «μυστικοσύμβουλοι» που εκτιμούν πως, και αυτοδυναμία να μην διαθέτει ο Γ. Παπανδρέου, το κυβερνόν κόμμα θα είναι ο κορμός σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ θα διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Παρότι δε πολλοί εκτιμούν πως η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια των κλειστών επαγγελμάτων και της αναδιάρθρωσης των μέσων μεταφοράς που ψηφίζονται εντός της εβδομάδος ξεπερνά τα δύσκολα κοινωνικά μέτωπα, η αλήθεια είναι διαφορετική. Μπροστά της υπάρχουν οι περικοπές και η μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων, το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων, η προώθηση του ενιαίου μισθολογίου, η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα οδηγήσει σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και άλλα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το κίνημα «Δεν Πληρώνω».
Επιπλέον προβλήματα αντιμετωπίζει και η συνοχή της κυβέρνησης, καθώς με αφορμή τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα αναζοπυρώνεται η αντιπαράθεση Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου για το ποιος θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής του μνημονίου από τους υπουργούς.

Η ΝΔ δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί εκλογές καθώς η διαφορά στην πρόθεση ψήφου αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να βρεθεί ως κόμμα στη Βουλή η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
Εκτιμούν ότι η ΝΔ ομιλεί συνεχώς για εκλογές –χωρίς να τολμά να τις ζητήσει , αν και δηλώνει ότι η κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα και ότι η ίδια έχει τις λύσεις για την αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων – ακριβώς για να συσπειρώνει την κοινωνική της βάση.
Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιτεθεί στη ΝΔ για την άρνησή της να συμμετάσχει στο διάλογο για το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015, γνωρίζοντας ότι στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν αντίθετες απόψεις ακόμα και στο επίπεδο των αντιπροέδρων του κόμματος.

Εκλογές από ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ

Εκλογές πάντως ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΚΠΕ του ΣΥΝ. «Έχει το δικαίωμα αυτή η κυβέρνηση ερήμην του ελληνικού λαού να κάνει επιλογές που φορτώνουν τις επόμενες γενιές;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να χρεώσει σε όσους δεν συμμετέχουν στο διάλογο για το σχέδιο 2012-2015 την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Η κυβέρνηση Παπανδρέου όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και τις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Για εκλογές έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης: «Εάν ο κ . Παπανδρέου έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει χάσει το παιχνίδι και το ρόλο του, εάν πιστεύει ότι μπορεί να είναι αυτό μια καλή αφορμή , τότε τον περιμένουμε στις 3 Απριλίου στις κάλπες για να του δείξουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει και ψυχή και δύναμη και καρδιά και ασφαλώς μπορεί να προσδιορίσει και μόνος του το μέλλον του».

Πιστεύουν ότι θα γίνουν
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue το 50% των πολιτών πιστεύουν ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ενώ μόλις το 37% εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Και αυτό τη στιγμή που το 73% εκτιμούν ότι δε χρειάζονται οι πρόωρες εκλογές και μόλις το 21% ότι χρειάζονται.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.