Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Οι Άθλιοι των Αθηνών.

Του Γιάννη Ελαφρού

Η «πληρότητα» στις «θέσεις» των αστέγων, οι τάξεις των οποίων αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό, οδηγεί πλέον και σε τραγικά περιστατικά, όπως ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου ενός αστέγου από δύο άλλους «κατοίκους των δρόμων», το βράδυ της Τετάρτης στη Γλυφάδα……Οι μάχες για τη μοιρασιά της «καβάντζας», του μέρους όπου θα περάσουν τη νύχτα οι άστεγοι, είναι αρκετά συχνές. Και θα παραμείνουν όσο η πολιτεία δεν ικανοποιεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη στέγη για όλους.

Οι άστεγοι και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης (π.χ. διαμένουν σε τελείως απαράδεκτες συνθήκες) έχουν υπολογιστεί πριν από μερικά χρόνια σε 16.000 - 17.000 περίπου πανελλαδικά, με τις 11.000 να βρίσκονται στην Αθήνα. Περίπου τα 2/3 υπολογίζονται να είναι αλλοδαποί.

Ποιες είναι οι αιτίες που τροφοδοτούν τις τάξεις των αστέγων; «Σε έρευνα που είχαμε κάνει το 2005-2006 οι άστεγοι δηλώνουν ως πρώτη αιτία τους οικονομικούς λόγους (φτώχεια, ανεργία κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, όμως, τα οικονομικά προβλήματα διαπλέκονται με προβλήματα νοσηρότητας (ψυχιατρικά περιστατικά, εξαρτήσεις από αλκοόλ ή ναρκωτικά κ.ά.), τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ούτε από την οικογένεια πλέον. Πάντως, πληθαίνουν οι απολυμένοι που βρίσκονται στον δρόμο, όπως και οι αλλοδαποί. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλοί άστεγοι πρόσφυγες από το Ιράκ και το Ιράν».

Μόλις προχωρήσει η νύχτα, πολλές πλατείες ή στεγασμένοι χώροι του κέντρου της Αθήνας (π.χ. στοές στη Σταδίου), αλλάζουν όψη και γίνονται «ξενοδοχεία» απελπισμένων. Σε εγκαταλελειμμένα σπίτια σε Βοτανικό, Κεραμεικό, Αμπελόκηπους, Γκύζη κ.λπ., στο λιμάνι, στο παλιό γήπεδο της ΑΕΚ, στα διανυκτερεύοντα νοσοκομεία μένουν οι σύγχρονοι Άθλιοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.