Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Street Panthers


Anonymous thinker

Οι Street Panthers, εμφανίστηκαν στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης το 2003 και είναι βέβαιον ότι η παρουσία τους δεν έμεινε ασχολίαστη. «Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε 2.500 φίλους σε όλες τις ελληνικές πόλεις και έχουμε διακινήσει περισσότερα από 250.000 αυτοκόλλητα» αναφέρει ο ιδρυτής της ομάδας. Οι «πάνθηρες του δρόμου» κάθε φορά που βλέπουν ένα αυτοκίνητο να έχει καταλάβει το πεζοδρόμιο κολλάνε στο παρμπρίζ του ένα αυτοκόλλητο που γράφει «Είμαι γάιδαρος και παρκάρω όπου γουστάρω». Μάλιστα στην ιστοσελίδα τους (www.streetpanthers.gr ) μπορεί κανείς να ψηφίσει τον «γάιδαρο του μήνα», δηλαδή το προκλητικότερο και πλέον παράνομο παρκάρισμα αυτοκινήτου. «Η κίνησή μας αποτέλεσε διέξοδο στην οργή του πεζού ακτιβιστή» δηλώνει ο «πάνθηρας». Η (μέση) λύση του αυτοκόλλητου επελέγη καθώς, ενώ διοχετεύει κάπου την αγανάκτηση του πεζού, δεν προκαλεί την παραμικρή φθορά στο αυτοκίνητο. «Είναι μια πολιτισμένη λύση» συμπληρώνει και προσθέτει: «Κάθε φορά που οι οδηγοί μας συνάντησαν επ' αυτοφώρω το 90% σφύριζε αδιάφορα και περίμενε να φύγουμε καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρανομούν». Η φήμη της ακτιβιστικής ομάδας έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα, αφού τόσο ο αμερικανικός όσο και ο γερμανικός Τύπος έχουν δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τη δράση της.

* Το δικαίωμα στον ελεύθερο χώρο

Σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα, το ελεύθερο πλάτος διέλευσης του πεζοδρομίου πρέπει να είναι 1,80-2,00 μ. στους μη εμπορικούς δρόμους και 3,00-3,50 μ. στους εμπορικούς και στα σημεία συγκέντρωσης του κοινού (όπως οι στάσεις των λεωφορείων). Βέβαια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών κ. Γρ. Μαυράκης, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ελεύθερο πλάτος 1,50 μ., που αντιστοιχεί σε συνολικό πλάτος πεζοδρομίου περί τα 2 μ. Με όχημα όμως μια ανεκτική προς το αυτοκίνητο πολιτική και πρόσχημα την έλλειψη χώρων στάθμευσης, τα πεζοδρόμια, όπως και οι ράμπες των αναπήρων, έχουν μετατραπεί σταδιακά σε άτυπους χώρους στάθμευσης οχημάτων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τα δίκυκλα που... παρακάμπτουν τον δρόμο και κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια, ενώ πολλά σημεία έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα καφετεριών. Αποκορύφωμα της κατάληψης των ελεύθερων χώρων είναι τα βουνά από μπάζα αλλά και οι κάδοι απορριμμάτων που, σε συνδυασμό με την διαρκή παραβίαση του ΚΟΚ, μπορούν να καταστήσουν μια ολόκληρη πόλη αδιάβατη. Το αποτέλεσμα είναι οι πεζοί και ακόμη περισσότερο τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας να μετανιώνουν που βγαίνουν από το σπίτι τους αφού εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζονται ως πολίτες β' κατηγορίας. Αλλά, όπως είπε και κάποιος, «εδώ δεν έχουμε πάρκινγκ, με αυτά θα ασχολούμαστε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.