Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Σκάνδαλο ΕΤΒΑ:Αποδόθηκε (;) δικαιοσύνη 6 χρόνια μετά.

Το δρόμο της φυλακής πήραν τέσσερα άτομα για το οικονομικό σκάνδαλο με την ΕΤΒΑ Finance.Εξι χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της εταιρίας και του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και την αναστάτωση που αυτή είχε προκαλέσει στο χρηματοπιστωτικό χώρο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η υπόθεση «σφραγίστηκε» με μια σημαντική απόφαση της Δικαιοσύνης.Συγκεκριμένα μετά από ακροαματική διαδικασία 8 μηνών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βγήκε απόφαση για ισόβια δεσμά για 3 άτομα, ποινές φυλάκισης από 20 μήνες έως κάθειρξη 11,5 ετών αλλά και 3 αθωώσεις.Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες,ανάμεσα στ΄ άλλα,για «πλαστογραφία», «απάτη», «υπεξαίρεση» και «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. .
Το ύψος της υπεξαίρεσης κατατάσσει την υπόθεση την σημαντικότερη μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο στήσιμο του «κόλπο γκρόσο» έπαιξαν τα τρία από τα πέντε πρώην στελέχη της ΕΤΒΑ Finance, τα οποία, έχοντας την ευθύνη για τις επενδύσεις των διαθεσίμων της εταιρείας, αντί να τοποθετούν τα ποσά σε ρέπος ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, διαδικασία που προβλεπόταν από τη νομοθεσία, τα επένδυαν στο Χρηματιστήριο. Για την υλοποίηση του «μεγάλου κόλπου» τα κεφάλαια τοποθετούνταν σε τραπεζικό λογαριασμό που δεν ήταν της εταιρίας και στη συνέχεια σε κωδικό της χρηματιστηριακής εταιρίας
ΑΒΑΞ ΕΛΔΕ.
Από την έρευνα που διενήργησε το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίον κατετίθεντο τα διαθέσιμα κεφάλαια της ΕΤΒΑ Finance ήταν μία υπέργηρη, 92 ετών τότε (!) και σήμερα αποβιώσασα, γιαγιά ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων, ο οποίος μάλιστα είχε προφυλακιστεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση..
Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν σε βάρος της εταιρίας και του ελληνικού Δημοσίου, η ΕΤΒΑ Finance δεν είχε ιδέα, καθώς το κύκλωμα φρόντιζε να εκδίδει πλαστά αποδεικτικά από τα οποία ψευδώς προέκυπτε ότι τα διαθέσιμά της κατετίθεντο σε τράπεζα, η οποία δήθεν προσέφερε προνομιακές καταθέσεις με υψηλά επιτόκια..

Κεντρικό ρόλο στο παράνομο κύκλωμα φέρεται να έπαιξαν τα τρία στελέχη της ΕΤΒΑ Finance που οδηγήθηκαν στη φυλακή, οι Σπυρίδων Στεφανάτος, Γεωργία Σμπαρούνη και Δημήτριος Φραγκοδημητρόπουλος, μαζί με το χρηματιστή Γεώργιο Δημητριάδη. Ο τελευταίος μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου εξαφανίστηκε και ως σήμερα είναι φυγόδικος. Την… άγουσα για τον Κορυδαλλό πήρε και ο συνεργάτης της ΕΛΔΕ Δημήτρης Καμπανέλλης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.