Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Κάποια σχόλια...για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.


Είδα χθες στην τηλεόραση αποσπάσματα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είδα την αλαζονεία του 9% (ευκαιριακό ή μόνιμο δεν έχει σημασία). Είδα φανατικούς νέους να κραυγάζουν "Ο μόνος δρόμος είναι η ανυπακοή" λες και καλούν σε επανάσταση.
Αν και πολλά από τα "πιστεύω" τους είναι ξένα σε μένα, παρακολούθησα για να ξέρω τι θέλουν. Άκουσα την κλασσική επίθεση στον δικομματισμό (σε αντιπαράθεση με τον πολυκομματισμό;) και την (για μένα ευπρόσδεκτη) επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. Άκουσα κάποιο φλερτ με τους Κομμουνιστές και κάποιες βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άκουσα πως θα κάνουν όλα αυτά που υπόσχονται, αλλά υποθέτω είναι νωρίς ακόμα για να πουν κάτι τέτοιο.
Εκείνο όμως καταλαβαίνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα είναι η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να
παραιτηθεί από πρόεδρος και να "διορίσει" τον Αλέξη Τσίπρα.
Τον κ.Τσίπρα τον θυμάμαι από τις καταλήψεις του 91, τότε ήταν στην νεολαία του ΚΚΕ. Ήταν πάντα μέσα στους κομματικούς μηχανισμούς και ανακατευόταν με τα κοινά. Σε κάποια θέματα συμφωνώ μαζί του (ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος και κάποια άλλα κοινωνικά θέματα), γιατί έχει και την κατάλληλη ηλικία, αλλά σε άλλα δεν μπορώ να καταλάβω την λογική του όπως στην παιδεία.
Καταλαβαίνω όμως απόλυτα την απόφαση του κ.Αλαβάνου. Ξέρει ότι αυτό που τραβάει είναι η εικόνα. Ο κ.Τσίπρας έχει αυτή την εικόνα. Είναι ας πούμε η βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θέλει να παρουσιάσει. Πίσω όμως από αυτό τι κρύβεται;
Όταν ανακοίνωσε την απόφασή του ο κ.Αλαβάνος, είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν δαχτυλίδια. Μετά βρήκε ένα και το έδωσε στον κ.Τσίπρα. Γιατί αλλιώς πως δικαιολογεί την υποστήριξη που του έδωσε σχεδόν αμέσως;
Έχω αριστερούς φίλους στους οποίους έχει πιάσει το κόλπο του κ.Αλαβάνου. Έφυγαν από τα κόμματά τους (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω κόλπο γιατί; Γιατί απλά ο κ.Αλαβάνος κρατάει τα ινία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βέβαια θα κατευθύνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τον κ.Τσίπρα. Εγώ απορώ πως δέχεται ο κ.Τσίπρας, ένας νέος άνθρωπος, να γίνει η μαριονέτα του κ.Αλαβάνου.
Είμαι σίγουρος για την εκλογή του κ.Τσίπρα (εξάλλου ο κ.Κουβέλης δεν θα δεχόταν ποτέ να είναι μαριονέτα ώστε να λάβει την υποστήριξη του κ.Αλαβάνου). Το μόνο που πιστεύω ότι πρέπει να κάνει (για τα ιδεολογικά δεν νομίζω ότι μπορώ να προτείνω κάτι σε αριστερό) είναι να μην γίνει υποχείριό του.
Δεν θα ασχοληθώ άλλο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά η γνώμη μου είναι αυτή και είπα να την εκφράσω τώρα που γίνεται το συνέδριό τους. Το ξέρω ότι θα προκαλέσω σχόλια σχετικά με "φοβάστε" και λοιπά... αλλά αυτά είναι αναμενόμενα.
Θα ήθελα πάντως κάποια στιγμή να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τις θέσεις που παίρνει σε κάποια θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για την περίπτωση που πάρει την θέση του ΠΑΣΟΚ ως... "κυβερνώσα αριστερά"... (Φίλοι του ΠΑΣΟΚ... με τον κ.Παπανδρέου στο τιμόνι... μάλλον και αυτό μπορεί να το δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.