Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΕΤ:"Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα"


Ανταπόκριση του Reuters για την υπόθεση Ζαχόπουλου μας δυσφημεί από τις ΗΠΑ έως την Αφρική.
Η υπόθεση Ζαχόπουλου, που εδώ και επτά εβδομάδες κυριαρχεί στην εγχώρια επικαιρότητα, έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας και εκτός συνόρων, δημιουργώντας μια κάθε άλλο παρά κολακευτική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Τις πρώτες ημέρες τα δημοσιεύματα περιορίζονταν στην ειδησεογραφική καταγραφή της υπόθεσης, αλλά όσο οι ημέρες περνούν πολλά από αυτά αναφέρονται στην κρίση των πολιτικών και κοινωνικών δομών της χώρας και την απαξίωση του δημoσίου βίου.
Οι ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναπαράγονται στα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Από την Κίνα ως τα Αραβικά Εμιράτα, από την Ευρώπη ως την Αφρική και την Αμερική, δημοσιεύματα σε έντυπα και στο διαδίκτυο δίνουν την εικόνα μιας χώρας που «παρακολουθεί υπνωτισμένη εδώ και βδομάδες τα νέα επεισόδια μιας κρίσης που κυριαρχεί στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ενώ η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει κατρακυλήσει στα πιο χαμηλά επίπεδα από το 2004».
«Η υπόθεση Ζαχόπουλου άρχισε ως ένα ακόμα κοινότοπο, αν και γαργαλιστικό σκάνδαλο, το οποίο πάγωσε όλες τις μεταρρυθμίσεις, έσπρωξε την κυβέρνηση πιο κοντά στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και ταρακούνησε συθέμελα την ελληνική κοινωνία», αναφέρεται σε ανταπόκριση του πρακτορείου REUTERS που αναδημοσιεύθηκε χτες από έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, όπως οι NEW YORK TIMES: «Όλα τα δεινά της σύγχρονης Ελλάδας, ο νεποτισμός, η διαφθορά πολιτικών και δημοσιογράφων, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών στους εργασιακούς χώρους και η απουσία προοπτικής για τους νέους πτυχιούχους είναι οι παράμετροι που έρχονται στο προσκήνιο», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι «παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή να καταπολεμήσει τη διαφθορά, η Ελλάδα από την 49η θέση που κατείχε στον κατάλογο της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια το 2004 έχει υποχωρήσει στην 56η θέση, κάτω από την Ιορδανία, την Κόστα Ρίκα και την Μποτσουάνα».
Προσδίδοντας έμφαση στις πολιτικές πτυχές της υπόθεσης η ανταποκρίτρια της NEW YORK TIMES Ανθή Καρασάββα υπογραμμίζει ότι «η Δικαιοσύνη ερευνά καταγγελίες για διασπάθιση χρημάτων των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον Χρήστο Ζαχόπουλο και για παράνομες άδειες οικοδόμησης σε χώρους με αρχαιολογικούς θησαυρούς», ενώ σε δημοσίευμα της DAILY TELEGRAPH επισημαίνεται ότι «η υπόθεση πλήττει ευθέως τον πρωθυπουργό, καθόσον ο Ζαχόπουλος ήταν προσωπικός του φίλος και ο ίδιος κατείχε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Πολιτισμού κατά τη διετία 2004 – 2006». Ανάλογου περιεχομένου και ύφους είναι και τα άρθρα που φιλοξένησαν οι γαλλικές εφημερίδες LE MONDE και LE FIGARO.
Σε περιγραφές της εικόνας που προβάλλουν τα ελληνικά ΜΜΕ περιορίζονται τα δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων IL SOLE 24 ORE και CORRIERE DELLA SERA, αλλά και του περιοδικού PANORAMA, οι συντάκτες των οποίων αποφεύγουν τα προσωπικά σχόλια.
Στον αντίποδα, ο John Carr, ανταποκριτής της THE TIMES, υπογραμμίζει ότι «αυτό που ξεκίνησε ως ροζ σκάνδαλο, μετά από δυο απόπειρες αυτοκτονίας και καταγγελίες για εκβιασμούς, διαφθορά και παράνομες άδειες οικοδόμησης σε αρχαιολογικούς χώρους, πλήττει το κύρος του υπουργείου Πολιτισμού». Πιο δηκτική η ανταποκρίτρια της LA LIBRE BELGIQUE Αγγελική Κουρούνη σημειώνει ότι «η Μελίνα Μερκούρη είχε πει ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Από τις 20 Δεκεμβρίου είναι βιομηχανία σκανδάλων».
Μακράν πιο επιθετικά είναι τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ. Η FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, αφού αναφέρεται στις καταγγελίες για χορήγηση αδειών οικοδομής σε αρχαιολογικούς χώρους από τον Χρήστο Ζαχόπουλο, επισημαίνει σαρκαστικά ότι ο κύριος αυτός «εμφανιζόταν ως κήρυκας της δημόσιας ηθικής και ζητούσε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Ακόμα πιο επιθετικό είναι το σχόλιο της ελληνικής υπηρεσίας της DEUTSCHE WELLE. Ο συντάκτης του σημειώνει ότι «όσο χειμαρρώδεις είναι οι Ελληνες όταν πρόκειται να υπενθυμίσουν στους άλλους το αρχαίον κλέος τόσο ανεπαρκείς είναι στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς».
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.