Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Η επέκταση του ωραρίου του Μετρό και του ΗΣΑΠ

Μου προκαλεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι συνδικαλιστές στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό βρήκαν σημείο αντιπαράθεσης με το Υπουργείο στην πιλοτική εφαρμογή της επέκτασης του ωραρίου την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τις 2 το βράδυ. Στην ουσία έρχονται σε ρήξη με το κοινωνικό σύνολο. Το συγκεκριμένο μέτρο το ζήτησε ο Δήμος Αθηναίων και οι νεολαίοι της πόλης μας. Έχει εφαρμοσθεί στο παρελθόν με επιτυχία την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, στον τελικό του Champions League και σε περιόδους χιονοπτώσεων. Εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, για παράδειγμα στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, ενώ στο Μόναχο το μετρό λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως. Αποφασίσαμε να το εφαρμόσουμε δοκιμαστικά για τους επόμενους δύο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο για να δούμε την αποδοχή του από τον κόσμο πριν καταλήξουμε σε οριστικές αποφάσεις.
Την δοκιμαστική αυτή περίοδο θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του μέτρου μέσω μιας Επιτροπής όπου μπορούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Έχουμε κάνει ήδη εκτενή διάλογο με τους εργαζόμενους μέσω των Διοικήσεων των Οργανισμών, ενώ έχουμε διασφαλίσει όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Και όμως, οι συνδικαλιστές αυτοί αντιδρούν χωρίς τελικά σαφή λόγο.
Παρά τις όποιες αντιδράσεις το μέτρο θα εφαρμοσθεί κανονικά. Αυτές οι συνδικαλιστικές πρακτικές δεν πρέπει να μας κάνουν να ταλαντευόμαστε. Διότι κάνουμε κάτι που το ζητάνε πολλοί συμπολίτες μας, με πολλές θετικές πλευρές και που, εν πάση περιπτώσει, θα κριθεί στο τέλος του επόμενου διμήνου. Στο μεταξύ, καλό είναι να σκεφθούν όσοι αποφασίζουν για στάσεις εργασίας για αυτό το θέμα ότι, μεταξύ όλων των άλλων, υπονομεύουν έτσι τον ίδιο τον συνδικαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.