Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Και δεύτερη απόφαση με βαριά πρόστιμα στις γαλακτοβιομηχανίες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε βαριά πρόστιμα στο «καρτέλ του γάλακτος» και συγκεκριμένα σε τέσσερις γαλακτοβιομηχανίες και έξι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την πρακτική των «κάθετων συμπράξεων» που ακολουθούσαν. Γαλακτοβιομηχανίες, διανομείς και λιανεμπορικές εταιρείες, με σκοπό το επικερδέστερο «στήσιμο» των τιμών, καθόριζαν τις τιμές λιανικής πώλησης, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό σε επίπεδο καταναλωτή.
Ήδη έχουν αποδειχτεί οι οριζόντιες συμπράξεις επιχειρήσεων, δηλαδή σύσταση «καρτέλ» ανάμεσα στις γαλακτοβιομηχανίες, με στόχο μεταξύ άλλων τη συμπίεση των τιμών παραγωγού και γι’ αυτό είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε επτά γαλακτοκομικές επιχειρήσεις συνολικού ύψους 48,27 εκατ. ευρώ.
Με τη δεύτερη απόφαση επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 28,6 εκατ. Ευρώ, οπότε αθροιστικά οι χρηματικές κυρώσεις ανέρχονται σε περίπου 77 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά καλείται να πληρώσει η «τίμια» ΔΕΛΤΑ/Vivartia.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι γαλακτοβιομηχανίες υπαγόρευαν στα σούπερ μάρκετ, τις τιμές λιανικής πώλησης και τα σούπερ μάρκετ τις αποδέχονταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.