Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Μίζες 100 εκατ. ευρώ από τη Siemens

Επί 17 χρόνια πλήρωνε στελέχη ελληνικών κομμάτων και εταιρειών για να αναλάβει έργα του ΟΤΕ και της ολυμπιακής ασφάλειας
Του Τασου Τελλογλου
Η «μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία των παγκόσμιων χρηματαγορών», σύμφωνα με την επιτροπή ελέγχου του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αφήνει τεράστιες μαύρες κηλίδες και στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πολιτικού φάσματος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως η «Κ», στη χώρα μας διοχετεύτηκαν τα τελευταία 17 χρόνια ποσά συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από «μαύρα ταμεία» τραπεζών οι οποίες εδρεύουν στην Ελβετία, την Κύπρο, το Μονακό και αλλού.
«Μίζες» ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ διοχετεύτηκαν τα τελευταία 17 χρόνια στην Ελλάδα από τη δεύτερη πιο σημαντική εταιρεία της Γερμανίας, τον όμιλο «Ζήμενς». Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνουν δικηγόροι της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας «Ντεμπεβουάζ» και της Εισαγγελίας 1 του Μονάχου που ερευνούν την υπόθεση «Ζήμενς», μια τεράστια υπόθεση επιχειρηματικής διαφθοράς σε δεκάδες χώρες. Οι «μίζες» από «μαύρα ταμεία» τραπεζών στην Ελβετία, την Κύπρο, το Μονακό, το Λιχτενστάιν και την Αυστρία δεν διοχετεύτηκαν μόνο στον τομέα των επικοινωνιών, αλλά και στα ολυμπιακά έργα λένε μάρτυρες που κατέθεσαν τόσο στην Εισαγγελία όσο και στο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο. Αποδέκτες των χρημάτων ήταν ελληνικά πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2004, μέλη της διοίκησης και ορισμένοι από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ και «αξιωματούχοι» των «ολυμπιακών» υπουργείων.
Πρόγραμμα αμνηστίας
Δεκάδες εργαζόμενοι της «Ζήμενς» παρουσιάστηκαν τους δύο τελευταίους μήνες στους δικηγόρους της εταιρείας «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον» και τουλάχιστον τέσσερις παρέθεσαν επιβαρυντικά στοιχεία και για τη δραστηριότητα της «Ζήμενς Ελλάς» στο πλαίσιο ενός προγράμματος «αμνηστίας». Το μέτρο της αμνηστίας είχε εισηγηθεί το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον» που προσέλαβε η διοίκηση της εταιρείας του Μονάχου μετά την αδυναμία της εσωτερικής επιθεώρησης να αποκαλύψει το δίκτυο των «μαύρων ταμείων».
Σύμφωνα μάλιστα με το πρόγραμμα αμνηστίας οι εργαζόμενοι που θα καταθέσουν στοιχεία σχετικά με δραστηριότητες που αφορούν «μαύρα ταμεία» και «μίζες» για τη διεκδίκηση συμβολαίων από τη «Ζήμενς» δεν θα αντιμετωπίσουν αγωγές από τη μητρική εταιρεία. «Αλλά ουδείς μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα διωχθούν ποινικά», μας είπε ο Χάραλντ Πίτερσεν εκπρόσωπος των μικρομετόχων της «Ζήμενς» στη γενική συνέλευση της εταιρείας.
περισσότερα στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.