Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον Χριστόδουλο

Το Ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι χαρακτηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο ως μία εκ των πλέων δημοφιλών προσωπικοτήτων της Ελλάδας, τονίζοντας ότι "τοποθετήθηκε κατά των ενεργειών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια". Προσθέτει επίσης ότι "το 2000 αντιστάθηκε στην κατάργηση της αναφοράς του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητας και άσκησε κριτική κατά της παγκοσμιοποίησης".
Το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ επισημαίνει ότι "ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπήρξε πολύ σημαντικός παράγοντας στην κοινωνικο-πολιτική ζωή της Ελλάδας" και προσθέτει ότι "έκανε πολλά για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας".
Στην ανταπόκρισή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ιντερφάξ" αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος "Χριστόδουλος απολάμβανε μεγάλης δημοτικότητας μεταξύ των Ελλήνων" και "ένα από τα επιτεύγματά του ήταν η προσέγγιση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία".
Πολλά ρωσικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των τιμηθέντων με τα ετήσια βραβεία του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, που απένειμε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος. Αναφέρουν επίσης τη συμβολή της Ελλαδικής Εκκλησίας, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου, στην κατασκευή νέου σχολείου, έπειτα από την πολυαίμακτη τρομοκρατική επίθεση στο Μπεσλάν.
Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην τραγική είδηση για την κοίμηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.
Στα ρεπορτάζ τους επισημαίνουν τη μεγάλη δημοφιλία του και επικαλούμενα το συλλυπητήριο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αναφέρουν ότι ο αρχιεπίσκοπος με ακούραστη και συνεχή προσπάθεια κατάφερε να φέρει την Ορθόδοξη Εκκλησία πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία και στη νεολαία.
Με αναλυτικά ρεπορτάζ παρουσίασε την είδηση της κοίμησης το δίκτυο CNN, τόσο στο τηλεοπτικό κανάλι όσο και στην ιστοσελίδα του.
Στην προσωπικότητα και το έργο του Αρχιεπισκόπου αναφέρεται εκτενώς και το BBC. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος ήταν μια χαρισματική πλην όμως αντιφατική προσωπικότητα.
Τα αυστραλιανά ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση του θανάτου του από νωρίς το πρωί και στέκονται ιδιαίτερα στο άνοιγμά του προς το Βατικανό καθώς και στη γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.
"Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόπουλος κατάφερε να αμβλύνει τις εντάσεις με το Βατικανό, ενώ υπήρξε κριτικός απέναντι σε αυτούς που τον κατηγορούσαν για συντηρητισμό" αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.
Η Washington Post αναφέρεται στον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου χαρακτηρίζοντας τον άξιο διαχειριστή της χρόνιας έντασης μεταξύ της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας. Επιπλέον, τονίζεται η φιλελεύθερη κριτική, που συνήθιζε να ασκεί ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς και στο προσεκτικά αντιδραστικό πνεύμα του.
Στο φιλελεύθερο κριτικό πνεύμα του Αρχιεπισκόπου καθώς και στην ανακούφιση που επέφερε η δράση του στις σχέσεις με το Βατικανό αναφέρονται και οι New York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.