Η δικαστική ενασχόληση με το σκάνδαλο Siemens είναι πια γεγονός. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχής Γ. Σανιδά, με τη συμμετοχή των εισαγγελέων Π. Αθανασίου και Ελένη Ράικου- που διενεργούν από τα τέλη Νοεμβρίου του 2006 τη σχετική προκαταρκτική εξέταση για τη Siemens.
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να ζητηθούν από το Μόναχο και τη Βέρνη τα νέα στοιχεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους δύο μήνες. Πάντως δικαστικές πηγές τονίζουν ότι «η υπόθεση κινείται και δεν κουκουλώνεται τίποτα». Επίσης επιμένουν ότι η υπόθεση αυτή θα «ψαχτεί για τα καλά» και «δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση για κανένα, όσο ψηλά και αν βρισκόταν ή βρίσκεται».
Πιθανότατα ο εισαγγελέας Αθανασίου θα μεταβεί προσωπικά στο Μόναχο για την παραλαβή των νεότερων στοιχείων.
Πρόκειται άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλα τα πρώην ή και νυν στελέχη της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα που εμπλέκονται στις μίζες. Τα «πρώτα στοιχεία» από τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν ήδη αρχίσει να «μιλάνε».
Η έναρξη της ελληνικής έρευνας το Νοέμβριο του 2006 ακολούθησε χρονικά την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της Siemens κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν στελέχη της. Από τις μαρτυρίες υπαλλήλων της εταιρίας που ομολόγησαν ή συνεργάστηκαν με τις Αρχές σχηματίστηκαν οι δικογραφίες βάσει των οποίων επιβλήθηκαν στη Siemens πρόστιμα ύψους 201 εκατ. ευρώ για δωροδοκίες σε διάφορες χώρες του κόσμου. Από τις ίδιες μαρτυρίες άνοιξε και ο «ελληνικός φάκελος Siemens», με στοιχεία για τη δράση στελεχών της εταιρίας σε υποθέσεις δωροδοκιών για την εξασφάλιση σημαντικών δημόσιων έργων.
Στα χέρια των γερμανικών αρχών φέρεται να υπάρχουν καταθέσεις που εμπλέκουν συγκεκριμένα ονόματα στελεχών της εταιρίας στη διακίνηση χρηματικών ποσών που δόθηκαν ως «μίζες» σε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα.
Επίσης ελέγχονται «περίεργες» off shore εταιρίες που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να φτάσει το «βρόμικο χρήμα» στα χέρια πολιτικών, κυρίως την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς, αν και οι off shore μίζες αυτές άρχισαν να τρέχουν αρκετά χρόνια νωρίτερα. Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ως «σφόδρα πιθανό» έως «βέβαιο» ότι βρίσκονται σχεδόν προ των πυλών αυτών των εταιρειών.
Στους δύο εισαγγελείς έχει ήδη παραδοθεί ογκώδης φάκελος με καταθέσεις που λήφθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη και στις οποίες γίνονται σημαντικές αναφορές στην ελληνική παράμετρο της υπόθεσης Siemens. Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτών των στελεχών, οι παραλήπτες στην Ελλάδα ήταν ισχυρά πρόσωπα της χώρας που εκ της θέσεώς τους μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά για την προώθηση προγραμμάτων και προϊόντων στην ελληνική αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου