Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

ΕΥΠ εναντίον «Cyber Anarchy»

Ομάδα hackers που αυτοαποκαλείται «ψηφιακή αναρχία» («cyber anarchy») χτύπησαν χθες τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι άγνωστοι παραβίασαν τα δίκτυα υπολογιστών και «ανέβασαν» στις ιστοσελίδες προκήρυξη με μηνύματα εναντίον της Αστυνομίας και συμπαράστασης υπέρ των προσφύγων. Οι ίδιοι δράστες, στις 14 Νοεμβρίου έθεσαν εκτός λειτουργίας την ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ΥΠΕΣ απομόνωσε το τμήμα της ιστοσελίδας που επλήγη (Γραφείο Τύπου), ενώ χθες το απόγευμα απενεργοποιήθηκε ολόκληρη η σελίδα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με αφορμή τις αυξανόμενες ηλεκτρονικές επιθέσεις στη χώρα μας, ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT). Μάλιστα δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή»:«η ηλεκτρονική τρομοκρατία είναι απειλή του σήμερα, όχι του αύριο. Είναι επομένως πρόδηλο ότι επιθέσεις προς οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου απασχολούν σοβαρά τις ευρωπαϊκές και ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Το Κέντρο Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων θεσμοθετείται με το νέο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ που κατετέθη την περασμένη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Οι πρώτες προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δημιουργία Ελληνικού CERT είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2003, άγνωστο γιατί όμως η σχετική διαδικασία «πάγωσε».

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν διαθέτει αντίστοιχη ομάδα δράσης («Task Force») και οι προσπάθειες προστασίας των κρίσιμων υποδομών από ηλεκτρονικές απειλές να γίνονται δίχως τη συνεργασία των αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού.

Επίθεση hackers σε δυο υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.