Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Σκάνδαλο Siemens:οι «εξωτικές» εταιρείες και η λίστα των «λαδιάρηδων»

..............Ο Σίκατσεκ είπε στην πρώτη του κατάθεση -που βρίσκεται στα χέρια μας στο πλαίσιο έρευνας της εκπομπής «Οι Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ- λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή του, ότι είχε γνωρίσει τον κ. Μαυρίδη στον Ελβετό υπήκοο Φλοριάνι από το Λουγκάνο.
Ειδικά καθήκοντα
Ο Φλοριάνι διαχειριζόταν... μισή ντουζίνα εταιρείες με τα εξωτικά ονόματα Eagle, Tamarind, Electronic Technology αλλά και Khoma, Weavind, Promexport και BFA. Ο Φλοριάνι «ξέπλενε» το χρήμα, το έστελνε στον Σίκατσεκ, ο οποίος στη συνέχεια το μοίραζε, μεταξύ άλλων και στον Μαυρίδη. Στην πρώτη του κατάθεση στις 15 Νοεμβρίου 2006, ο Σίκατσεκ λέει στον εισαγγελέα Χόφμαν ότι «οι προϊστάμενοί του ήταν ενημερωμένοι για τα “ειδικά” του καθήκοντα». Ο Σίκατσεκ περιγράφει στη σελίδα 12 της ίδιας κατάθεσης ότι «σε μένα έρχονταν μεμονωμένοι αντιπρόσωποι των εταιρειών των επιμέρους χωρών με αιτήσεις για να τους στείλω χρήματα. Ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Χριστοφοράκος...».
Ο διευθύνων της τοπικής «Ζήμενς», Μιχάλης Χριστοφοράκος, είχε φέρει από τη «Νίξντορφ» τον Πρόδρομο Μαυρίδη και σε κάποια φάση πρέπει να ήταν ανθρωπος της εμπιστοσύνης του. Αργότερα ο κ. Μαυρίδης ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον κ. Σίκατσεκ, που διατήρησε και μέχρι τη σύλληψη του τελευταίου. Ο Σίκατσεκ καταθέτει ότι ο Μαυρίδης τον πήρε τηλέφωνο για να τον ρωτήσει αν θα συναντιόντουσαν στο Μόναχο, αλλά ο τελευταίος τον συμβούλεψε να μην έρθει «καθώς λόγω μιας έκθεσης δεν θα έβρισκε δωμάτιο...».
Διαμέρισμα 750.000 ευρώ
Σε μία άλλη περίπτωση ο αναπληρωτής του Σίκατσεκ στη «μεταφορά χρημάτων» αγοράζει για λογαριασμό του Μαυρίδη ένα διαμέρισμα αξίας 750.000 ευρώ στο Μόναχο. Από τα χρήματα των «μαύρων ταμείων» εννοείται... Εδινε λοιπόν πάντα τα χρήματα εκεί που «έπρεπε» ο Μαυρίδης;
«Δεν ξέρω» απαντάει ο Σίκατσεκ στην κατάθεσή του, ερωτώμενος από τον Ελβετό αστυνομικό Ουρς Κόλι που τον εξέτασε από κοινού με τους Γερμανούς στο Μόναχο. «Ο Μαυρίδης ζήταγε χρήματα με φαξ. Θα πρέπει να έδινε τα χρήματα που έπαιρνε...».
Οι δικηγόροι της «Ντεμπεβουάζ», με την οποία ο κ. Μαυρίδης αρνήθηκε να μιλήσει, αμφιβάλλουν αν ο κ. Μαυρίδης έδινε πάντα τα χρήματα εκεί που έλεγε και αναρωτούνται γιατί ο κ. Χριστοφοράκος δεν του ζήτησε παρά με πέντε μήνες καθυστέρηση χρήματα που αποδεδειγμένα ανήκαν στα «μαύρα ταμεία» και βρέθηκαν στους λογαριασμούς του κ. Μαυρίδη.
Αυτά αφορούν τη «Ζήμενς». Ο κ. Σίκατσεκ και δύο ακόμα υπάλληλοι της «…Ζήμενς» κατέθεσαν ότι οι τηλεπικοινωνίες της «Ζήμενς» στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το 8% του τζίρου για να «λαδώνουν» υπαλλήλους του ΟΤΕ - αναφέρεται το όνομα ενός στελέχους με το ψευδώνυμο «Γερμανός» (σ.σ. το πραγματικό του όνομα είναι γνωστό στον γράφοντα).
περισσότερα στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.