Το Μέγαρο Μουσικής δεν είναι μόνο το γνωστό πολιτιστικό κέντρο. Είναι και ο μόνιμος ευνοούμενος όλων των υπουργών Πολιτισμού και ο οργανισμός που απολαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» από τους προϋπολογισμούς του υπουργείου. Γι' αυτό και δεσπόζει με τεράστια ποσά σε όλες τις λίστες του, για τις οποίες αποκλειστικός υπεύθυνος ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας κ. Χ
ρήστος Ζαχόπουλος. Συνολικά το ποσό που έχει δοθεί, ως «δώρο», στο Μέγαρο Μουσικής τα τελευταία χρόνια, μετά την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ.
+%CF%89%CF%82+%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B10001.jpg)
Σχεδόν 60 δισ. Παλιές καλές δραχμούλες σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, για να μην ξεχνιόμαστε. Όταν το 2004 ο πρωθυπουργός της χώρας και υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Καραμανλής δήλωνε ότι μέλημα του ήταν να πατάξει τη διαφθορά και να βάλει τέρμα «στους νταβατζήδες», όλοι είχαν στο μυαλό τους συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του υπουργού του, ο τότε υφυπουργός του ΥΠΠΟ κ. Πέτρος Τατούλης προέβη στην ιστορική δήλωση στην πρώτη του παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ότι «το Μέγαρο ανήκει στον λαό», θέλοντας να δείξει την απέχθεια του στην κρατικοδίαιτη πολιτική του υπουργείου του.
Έφτασαν, όμως, μια σειρά από συνεντεύξεις σε γνωστά έντυπα του κ. Χρήστου Λαμπράκη (και το γνωστό εξώφυλλο με το πούρο) για να δεχτεί κι αυτός εκείνο που ξέρουν όλοι: ότι το Μέγαρο ανή κει μόνο σ’ εκείνον. Και να συναινέσει ώστε να προστεθούν και άλλα μηδενικά στα ποσά που ενέκρινε το υπουργείο για το Μέγαρο Μουσικής. Ίσως, μάλιστα, ο κ. Τατούλης να μην μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, έχοντας δεμένα τα χέρια όσον αφορά στα οικονομικά: την οικονομική διαχείριση και την επίβλεψη των μεγάλων πακέτων και προϋπολογισμών είχε ο κ. Ζαχόπουλος, ο oποίος φρόντιζε να έχει την καλύτερη σχέση με τους παροικούντες τη Βασιλίσσης Σοφίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για την προηγούμενη χρονιά ο «χρυσός κωδικός του Μεγάρου («2524») στον προϋπολογισμό του κράτους κατάφερε να προσθέσει άλλα 15 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του γνωστού πολιτιστικού οργανισμού (δεν περιλαμβάνονται τα ποσά του ειδικού λογαριασμού με πλήθος αφιερωμάτων και έξτρα εκδηλώσεων).
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα άλλα 45 από τα προηγούμενα έτη αλλά
και τα 110 εκατ. ευρώ για τις κτιριακές επεκτάσεις του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα (δίπλα ακριβώς στο παλιό), τότε μιλάμε για το ασύλληπτο ποσό των 170 εκατ. ευρώ από την κρατική «πίτα» - την ίδια στιγμή, μάλιστα, που άλλοι οργανισμοί παραμένουν χωρίς στέγη (βλέπε Μουσείο Σύγχρονης Tέχνnς) ή μένουν εκτός ειδικού ή τακτικού προϋπολογισμού.
+%CF%89%CF%82+%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1.jpg)
Εκτός όμως από τα χρηματικά ποσά, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το ειδικό νομικό καθεστώς του Μεγάρου το οποίο διευκολύνει κάθε είδους λογιστική παρατυπία. Γιατί σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς κοινής ωφέλειας οι οποίοι επιδοτούνται και ως τέτοιοι (όπως π.χ. η Εθνική Πινακοθήκη), το Μέγαρο Μουσικής δεν ακολουθεί τον νόμο περί ΔΕΚΟ και χαρακτηρίζεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Τούτο σημαίνει ότι διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα αλλά δεν υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο.
Έτσι, ενεργεί και εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση του εκάστοτε υπουργού (ή στην περίπτωση του υπουργείου Πολιτισμού, του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα κ. Ζαχόπουλου), ο οποίoς αποφασίζει πότε και αν πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά του. Αυτό επίσης σημαίνει ότι ο ίδιος αποφασίζει για τις διαδικασίες που αφορούν στα έργα του Μεγάρου και στους διαγωνισμούς, όπως απευθείας αναθέσεις αλλά και προμήθειες ή σχετικές συμβάσεις.
Με λίγα λόγια, υπεύθυνος για τη διαχείριση του Μεγάρου (και τον έλεγχό του) ήταν ο κ. Ζαχόπουλος, καθώς σε αυτόν είχαν εκχωρηθεί οι γνωστές επιπλέον αρμοδιότητες. Άλλωστε, ακόμη και το Δ.Σ. του Μεγάρου είναι γνωστό ότι ελέγχεται από το ΥΠΠΟ ή από την ενός ανδρός αρχή. Μένει, απλώς, να δούμε τι θα αποφασίσει γι' αυτό ο νυν υπουργός Πολιτισμού.
Ήδη έχει προαναγγείλει αλλαγές όσον αφορά στον διαχειριστικό έλεγχο αλλά και στην κατανομή των ποσών που θα δίνονται για τις επιχορηγήσεις των συλλόγων και των ομίλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου