Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Κυνήγι μαγισσών στα blogs.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε κινητοποιήσεις που ευαισθητοποίησαν τους πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει δώσει βήμα σε αξιόλογους δημιουργούς, έχει συμβάλει στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Ωστόσο, η μπλογκόσφαιρα δεν έχει μόνο θετική πλευρά: συκοφαντικά σχόλια, «ειδήσεις» ψευδείς ή -στην καλύτερη περίπτωση- μη διασταυρωμένες υπάρχουν διάσπαρτες στους λαβύρινθους του Διαδικτύου, προκαλώντας προβληματισμό στους χρήστες του, οι οποίοι βλέπουν πως δύσκολα μπορεί να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και με τη θεαματική αύξηση του αριθμού των ελληνόφωνων ιστολογίων, τα οποία υπερδωδεκαπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του και στη χώρα μας. Ο καταιγισμός φημών και πληροφοριών που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια μπλογκόσφαιρα σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου, χωρίς να έχει προηγηθεί η εξακρίβωσή τους, έχει θορυβήσει δεκάδες bloggers, ενώ η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη, καθώς πρόσωπα που θεωρούν ότι θίγονται από τα ψηφιακά δημοσιεύματα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προβούν σε μηνύσεις. Μπορεί, όμως, μια τέτοια κίνηση να φέρει αποτέλεσμα; Νομικοί και ειδικοί σε θέματα Πληροφορικής απαντούν πως ο εντοπισμός διαδικτυακών γραφιάδων που κάνουν ψευδείς ή συκοφαντικές αναφορές δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν το επίμαχο ιστολόγιο φιλοξενείται σε μία από τις (δωρεάν) υπηρεσίες διαδικτυακών κολοσσών, όπως η Google (blogspot.com) ή η Wordpress.com.


Ωστόσο, το κλειδί σε κάθε υπόθεση είναι αν ο εισαγγελέας που το χειρίζεται κρίνει ότι δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα (π.χ. εκβιασμός) οπότε γίνεται άρση απορρήτου και το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας μπορεί να εντοπίσει τα ηλεκτρονικά ίχνη του blogger.

Απόψεις επί του θέματος στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.