Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

"Φτάνει πια!":η "Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" εναντίον "Πρώτου Θέματος".

Φτάνει πιά!

Με αφορμή της τελευταίες εξελίξεις της «υπόθεσης Ζαχόπουλου», το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 13 Ιανουαρίου 2009 και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δημοσίευση φωτογραφιών με ερωτικές περιπτύξεις από το γνωστό DVD στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα είναι η κορύφωση μιας εκστρατείας, στην οποία έχουν ασφαλώς εμπλακεί και άλλα μέσα ενημέρωσης. Η ενέργεια όμως αυτή ξεπερνά κάθε μέτρο. Θέτει μείζονα ζητήματα ηθικής και νομικής τάξης, που δεν είναι δυνατόν να περάσουν ασχολίαστα:

1. Σε δικαιοκρατούμενες χώρες, είναι ανεπίτρεπτη η διαπόμπευση οποιουδήποτε ανθρώπου. Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της προσωπικότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειάς του. Καμιά σκοπιμότητα, κανένα «δημοσιογραφικό ενδιαφέρον» δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον δημόσιο εξευτελισμό του, στα μάτια προπάντων των παιδιών του και των οικείων του.

2. Το ότι οι υπεύθυνοι της εφημερίδας Πρώτο Θέμα συνεχίζουν απτόητοι το «θεάρεστο» έργο τους, παρά τις απανωτές καταδίκες τους με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, δείχνει ότι, εκτός από τα δικαστήρια, τον πολιτισμό μιας χώρας οφείλει να τον προστατεύει και η ίδια η κοινωνία της. Φτάνει πιά! Είναι καιρός όλοι, πνευματική ηγεσία, δημοσιογράφοι και ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

3. Πέρα από τα μείζονα πολιτικά ζητήματα που διακυβεύονται στην υπόθεση αυτή, ο πρωταγωνιστής και οι άλλοι εμπλεκόμενοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν το τεκμήριο αθωότητας για τις ποινικές ευθύνες τους. Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν είναι δυνατό να μετατεθούν με επιχειρήματα του είδους περί δήθεν δημοσιογραφικού απορρήτου».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημήτρης Χριστόπουλος Νίκος Κ. Αλιβιζάτος Χρύσα Χατζή

Πρόεδρος Αντιπρόεδρος Γ.Γραμματέας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Βαλαωρίτου 12, 10671, Αθήνα, τηλ. 210 3613117, φαξ. 210 3634437, e-mail: hlhr@hlhr.gr, www.hlhr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.