Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Η «Αριστερά» του κ.Τσίπρα

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ρωτήθηκε χτες ο κ. Αλέξης Τσίπρας ποια η γνώμη του για την Αριστερά κατά την περίοδο 1943 - 1949. Και, εκτός των άλλων, απάντησε:
«Η Αριστερά αποποιήθηκε την εξουσία γιατί έτσι της επέβαλε το διεθνές καθοδηγητικό κέντρο και λίγο αργότερα τη διεκδίκησε πάλι, με πολύ δυσμενέστερους όρους, επίσης επειδή το ήθελε το καθοδηγητικό κέντρο».
*
Για να σταθεί κανείς στη δήλωση του κ. Τσίπρα θα πρέπει να τη «μεταφράσει». Πράγμα καθόλου δύσκολο αφού, πέραν των ιδιαίτερων διατυπώσεων, η προπαγάνδα του αναθεωρητισμού και του ΠΑΣΟΚισμού προβάλλει ατόφια. Ο κ. Τσίπρας αναμηρυκάζει τη γνωστή «ανανεωτική» ρητορική, ότι το 1945 το ΚΚΕ και η Αριστερά πήγαν στη Συμφωνία της Βάρκιζας γιατί έτσι τους διέταξε η Σοβιετική Ενωση και ότι το ΚΚΕ και η Αριστερά ξαναπήραν τα όπλα το 1946 γιατί έτσι τους ξαναδιέταξε η Σοβιετική Ενωση...
***
Το πρώτο που θα θέλαμε να παρατηρήσουμε σχετικά είναι πως όταν μιλάει ο οποιοσδήποτε για μια τόσο σημαντική περίοδο της Ιστορίας οφείλει να είναι σοβαρός. Οι «ιστορικές» αποτιμήσεις καφενειακού τύπου καλό είναι να αποφεύγονται, ειδικά μάλιστα όταν ο επίδοξος ιστοριοδίφης διεκδικεί και την ηγεσία ενός κόμματος. Το αίτημα της σοβαρότητας στην προσέγγιση των ιστορικών ζητημάτων ισχύει ακόμα κι όταν το κόμμα αυτό είναι ο ΣΥΝ.
Δεύτερον, η υπόθεση της Αριστεράς σε αυτό τον τόπο είναι ποτισμένη με τόσο αίμα που είναι τουλάχιστον απρέπεια οι άκαπνοι του «εναλλακτικού λάιφ στάιλ» να εμφανίζουν τους άλλους, εκείνους δηλαδή που πήραν τα βουνά, που λευτέρωσαν την Ελλάδα, που στήθηκαν μπροστά στα αποσπάσματα και που σύρθηκαν στις εξορίες, περίπου σαν ...ενεργούμενα!
*
Από κει και πέρα, ο κ. Τσίπρας και όσοι τον προωθούν στην ηγεσία του ΣΥΝ, ακόμα κι αν ντρέπονται να ρωτήσουν κάποιον παλιότερο, ας μπουν στον κόπο να διαβάσουν. Θα μάθουν ότι στο τηλεγράφημα της 19ης του Μάη 1944 του τότε υπουργού των Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ιντεν, προς τον πρωθυπουργό Τσόρτσιλ, ανάμεσα στα άλλα έγραφε:
«Εχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία να μην επιτραπεί στο ΕΑΜ να καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα τη στιγμή που θα αποχωρήσουν οι Γερμανοί. Το μόνο μέτρο που θα είχε αποφασιστική σημασία θα ήταν η έγκαιρη άφιξη βρετανικών δυνάμεων. Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορούν να επιλεγούν τώρα οι αναγκαίες βρετανικές δυνάμεις έτσι ώστε να μπορούν να σταλούν στην Ελλάδα αμέσως μόλις φανεί ότι αποχωρούν οι Γερμανοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.