Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Γιατί η χειρότερη ενημέρωση είναι η ΜΕΓΚΑλη ενημέρωση

Ως σοφιστής και ειδικός επί των επικοινωνιακών (από αρχαιοτάτων χρόνων), να εξηγήσω τη “δημοσιογραφική” τεχνική της Μεγκάλης “ενημέρωσης”. Η πεμπτουσία της είναι ότι η διαβόητη αυτή παρέα σχολιαστών και παρουσιαστών κατάργησαν και επισήμως το ρεπορτάζ και στη θέση του έβαλαν το σχόλιο. Το Μεγκάλο κανάλι είναι το πρώτο που άνοιξε τα παράθυρα και εμφάνισε μόνιμους “σχολιαστές” από την αρχή έως το τέλος του “δελτίου” οι οποίοι, στη βάση ενός σεναρίου (στην κυριολεξία) πού εκπονείται στην καθημερινή σύσκεψη, παίρνουν την πάσα από την παρουσιάστρια και κηρύττουν τις απόψεις τους..
Έτσι, με τα πολλά παράθυρα και τούς εντεταλμένους “σχολιαστές”, η διαβόητη παρέα μπορεί πλέον να αποκλείει κάθε ενημέρωση και το δελτίο να γίνεται μονοθεματικό χωρίς να χάνεται το “ενδιαφέρον” του τηλεθεατή γιατί προσφέρει πλουσιότερο θέαμα και εντονότερη δραματοποίηση των “γεγονότων”, απ ότι προσέφερε με την παλιά μορφή όπου πρωταγωνιστούσε ένας παρουσιαστής πασάροντας κυρίως βίντεο..
Καταργώντας λοιπόν το ρεπορτάζ καταργήθηκε το “τι έγινε” και επομένως καταργήθηκε και η ενημέρωση. Γιατί αυτό σημαίνει ρεπορτάζ: Αναφέρω (report) τι ακριβώς έγινε χωρίς, κατα το δυνατόν, καμία γνώμη και σχόλιο! Πρώτα μαθαίνουμε “τι έγινε” και μετά σχολιάζουμε αυτό πού έγινε! Η Μεγκάλη παρέα αρχίζει με το σχόλιο και στην καλύτερη περίπτωση βάζει αυτήν την κακομοίρα την Σπυράκη να παπαγαλίσει διάφορες φήμες και κουτσομπολιά τα οποία παρουσιάζει ως ρεπορτάζ! Η τεχνική αυτή, παρότι φαίνεται απλή, κατορθώνει όμως κάτι πολύ Μεγκάλο. Επισήμως πλέον και απροσχημάτιστα τα γεγονότα δεν μεταφέρονται αλλά κατασκευάζονται στη κυριολεξία..
Την συνταγή αυτή φυσικά την αντέγραψαν, στον ένα ή τον άλλο βαθμό και τα άλλα κανάλια, αλλά το Μεγκάλο δεν πιάνεται με τίποτα! Ιδιαιτέρως δε με την “Ομολογιάδα” και τη “Ζαχοπουλιάδα”, αυτά τα δύο κορυφαία έπη της ελληνικής “ενημέρωσης”, διέπρεψε παγκοσμίως σε τέτοιο βαθμό ώστε να διδάσκεται στις δημοσιογραφικές σχολές ως ένα ακραίο παράδειγμα προς αποφυγήν.. Ειδικά με τη “Ζαχοπουλιάδα” η διαβόητη παρέα αναστάτωσε την χώρα και έπληξε όσο ποτέ άλλοτε τούς θεσμούς και τη κουτσή δημοκρατία μας χωρίς ακόμα να μας πει το “τι έγινε”.. Ακόμα περιμένουμε την Μεγκάλη κυρία Τρέμη να δει ..το dvd και να μας ενημερώσει ως οφείλει..


Λένε ότι οι αυλικοί είναι πάντα χειρότεροι από το βασιλιά. Συμφωνώ και με την γνωστή αφέλεια πού με διακρίνει ρωτώ την ΕΣΗΕΑ. Κάθε μέρα βιάζεται η ενημέρωση συστηματικά και εξ επαγγέλματος..Τι περιμένει ακόμα να γίνει για να πάρει κάποια μέτρα; Ο πάτος της υψηλής “δημοσιογραφίας” πόσους πάτους έχει πάρα κάτω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.