Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Ανησυχία για πανδημία γρίπης.

Με επείγον έγγραφό του,που φέρνει σήμερα το Greece-Salonika στη δημοσιότητα (δεξιά), ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Π. Ευσταθίου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να συμμετάσχουν σε σύσκεψη με αντικείμενο "πιθανή πανδημία γρίπης". Αν και ως τώρα κρατούνται χαμηλοί τόνοι στο θέμα,η ανησυχία υπάρχει και είναι έντονη στα αρμόδια όργανα του Υπ.Υγείας και στη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, θα εξεταστεί η διαχείριση των αντιιικών φαρμάκων και η προμήθεια νέου στοκ..

Ως τις 20 Ιανουαρίου απεστάλησαν 56 δείγματα στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης. Τα 24 εξ αυτών είναι θετικά για τον ιό της γρίπης. Στα περισσότερα θετικά δείγματα (22) απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, ενώ στα άλλα δύο ιός της γρίπης τύπου Β.
Παράγοντες του χώρου της Υγείας εκτιμούν ότι το στοκ των αντιιικών φαρμάκων σε περίπτωση πανδημίας δεν επαρκεί..
Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου κάλεσε να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση οι γενικοί διευθυντές Υγείας και Δημόσιας Υγείας του αρμόδιου υπουργείου, η γενική διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης και Τεχνικών Υποδομών, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι πρόεδροι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του ΙΦΕΤ, ο προϊστάμενος του Τμήματος Παθολογίας Πτηνών και εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Ωστόσο αν το υπουργείο Υγείας προχωρήσει σε προμήθεια περισσοτέρων σκευασμάτων, το ΙΦΕΤ θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οφειλή του υπουργείου προς το ΙΦΕΤ ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, «δίνουν και παίρνουν» οι αγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών προς το ΙΦΕΤ, διεκδικώντας μεγάλα χρηματικά ποσά που τους οφείλει το ινστιτούτο από παλαιότερες προμήθειες σκευασμάτων. Μία εκ των εταιρειών που προμήθευσαν το ΙΦΕΤ - ύστερα από εντολή του υπουργού Υγείας - με 200.000 κουτιά αντιιικών φαρμάκων προχώρησε στη δέσμευση των χρημάτων που είχαν κατατεθεί από το ινστιτούτο σε πέντε τράπεζες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.