Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Τηλεοπτικοί Κανίβαλοι!

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων καθηλώνουν, ζαλίζουν και ίσως στη καλύτερη των περιπτώσεων να προβληματίζουν κιόλας. Δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές και τηλεοπτικές συζητήσεις διανύουν ημέρες μεγάλης δόξας και χτυπούν ονειρεμένα νούμερα στη κλίμακα της AGB αναβιώνοντας παλιές καλές εποχές. Η χαρά των δημοσιογράφων παύλα παρουσιαστών, των διαφημιστικών εταιρειών, αλλά και του τηλεθεατή που σαν ναρκωτικό εθίζεται και θέλει όλο και πιο πολύ την δόση του.

Πιάνω τον εαυτό μου να παρακολουθεί την υπόθεση Ζαχόπουλου και ταυτόχρονα να εκνευρίζεται με τη μονομερή τηλεοπτική κάλυψη της, την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και την εκδήλωση τάσεων λαϊκισμού και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εκδοτικών και πολιτικών συμφερόντων. Ένας εκνευρισμός που μεταφράζεται απλά σε μία ολοένα και μεγαλύτερη τηλεοπτική εξάρτηση. Το παράδοξο που σου συμβαίνει δηλαδή να παρακολουθείς κάτι καθηλωμένος μόνο και μόνο γιατί αυτό είναι εκνευριστικό. Ανάλογα παραδείγματα πολλά και πλούσια από την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών. Και ξεκινώ να αναφέρω κάποια από αυτά.

• Να ακούω τους μονολόγους του Μ. Τριανταφυλλόπουλου μέσα από τις εκπομπές του και να βλέπω την κατάχρηση του βήματος που έχει στη διάθεση του παρουσιάζοντας με εμπαθή και λαϊκίστικο τρόπο τις καταγγελίες παύλα μαρτυρίες του από την κοινή του εκδοτική και συνεταιρική δράση με τον άλλοτε φίλο του Θ. Αναστασιάδη. Να χρησιμοποιεί φράσεις τύπου «ντροπή σου ρε φίλε», να εκθέτει με περίσσια χυδαιότητα το τηλεοπτικό του κατηγορητήριο, να καταφεύγει σε εντυπωσιασμούς της κοινής γνώμης και να κρατά για τον εαυτό του την εικόνα του Ρομπέν των Δασών και του φτωχού πλην τίμιου δημοσιογράφου που αναγκάστηκε να μετακομίσει από το Κολωνάκι στην Εκάλη για χάρη της οικογένειας του. Και στο τέλος κάθε εκπομπής του να αρέσκεται στο να του πλέκουν το εγκώμιο εκστασιασμένοι ένας-ένας οι παρευρισκόμενοι πανελίστες, εκθειάζοντας την τιμή και την υπόληψη του.

• Να γίνομαι μάρτυρας μιας απίστευτης στοχοποίησης κατά συγκεκριμένου ανθρώπου από σχεδόν το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών παρουσιάζοντας μισές ειδήσεις, πληρωμένα σχόλια, και κατευθυνόμενα ρεπορτάζ. Και να επιμένουν κάποια από αυτά στην αρχική τους γραμμή ακόμα και μετά από την εμφάνιση νέων στοιχείων όπως είναι η καταγραφή της συνομιλίας μεταξύ Δημ. Καμπουράκη και Στ. Χίου απαξιώνοντας τη και αποσιωπώντας τα εύλογα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή.

• Να ακούω στην εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλλα το βράδυ της Τρίτης το Μ. Τριανταφυλλόπουλο να επιδεικνύει την φιλευσπλαχνία του και με αξιοθαύμαστη ευκολία να δέχεται τη συγγνώμη του Δημ. Καμπουράκη για την επίμαχη αναφορά στο ηχητικό ντοκουμέντο, και να μας εφιστά την προσοχή στο να μην αποπροσανατολιζόμαστε και φεύγουμε από την ουσία του θέματος που δεν είναι άλλη από την διαμάχη του με τον συνεκδότη του Θ. Αναστασιάδη.

• Να ακούω εκ των υστέρων, και συγκεκριμένα τις τελευταίες μόλις δύο ημέρες, από δημοσιογράφους του μεγάλου καναλιού και όχι μόνο, τις εκκλήσεις τους για τερματισμό της ανελέητης ανθρωποφαγίας και την επίδειξη των ευαισθησιών τους όσον αφορά τους άδικους χαρακτηρισμούς μεταξύ συναδέλφων.

• Να ακούω ατελείωτες ώρες συζητήσεων σχετικά με το αν το εν λόγω ηχητικό ντοκουμέντο υπήρξε προϊόν υποκλοπής ή όχι και να μη γίνεται εκτενέστερη αναφορά στα όσα καταγράφονται μέσα σε αυτό που αποδεικνύουν ότι εδώ και περίπου ένα μήνα ένα ολόκληρο κανάλι ψεύδεται πως δεν έχει δει το DVD.

• Τέλος να αντιμετωπίζεται από την κοινή γνώμη η όλη υπόθεση με όρους ποδοσφαιροποίησης (Θέμος ή Μάκης), υποκύπτοντας σε λαϊκισμούς και αδυνατώντας να ορθώσουν μια πιο σφαιρική άποψη σχετικά με αυτά που τους σερβίρονται. Να γυρίζουν την πλάτη τους σε σκοπιμότητες και οργανωμένα συμφέροντα και να επαναπαύονται αβασάνιστα και καθολικά σε όποιον επιτηδευμένα ενισχύει την εικόνα του αμόλυντου και σωσία σε επίπεδο κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.