Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Ελληνικές αρχαιότητες στο Κουβέιτ!

Λαμπρά στοιχεία ελληνικού πολιτισμού 2.000 και πλέον ετών, διαδεδομένα από το Μέγα Αλέξανδρο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νήσο Φαϊλάκα του Κουβέιτ!

Το οχυρό, ο ναός (φώτο κάτω δεξιά), ο βωμός και οι αρχαιοελληνικές επιγραφές, που αποκαλύφθηκαν στις εσχατιές του ελληνιστικού κόσμου, στη νησίδα στο μυχό του Περσικού Κόλπου, αποτελούν, για τους αρχαιολόγους, ελληνιστικό σύνολο μοναδικό στο είδος του.
Τα ευρήματα στη Φαϊλάκα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, τα μέλη επιστημονικής αποστολής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρέμειναν στην περιοχή για έξι εβδομάδες και επέστρεψαν πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα. Όπως τόνισε η αρχαιολόγος, επικεφαλής της αποστολής, δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, "η νησίδα αποτελεί ένα αληθινό αρχαιολογικό πάρκο, όπου μπορεί κανείς σε μικρογραφία να παρακολουθήσει την ιστορική εξέλιξη αυτής της πολυτάραχης περιοχής. Η παρουσία των Ελλήνων, που έφτασαν εδώ με τον Μεγαλέξανδρο, είναι εμφανής για δύο τουλάχιστον αιώνες".
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αρχαίες πηγές, ο ίδιος ο Αλέξανδρος έδωσε στο νησί το όνομα "Ίκαρος", ενώ οι διάδοχοί του στο αχανές βασίλειο των Σελευκιδών εξακολούθησαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποικία στο νησί, με τη μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς έλεγχε τη θαλάσσια είσοδο της Μεσοποταμίας. Το ελληνιστικό οχυρό ήταν μια βάση ελέγχου του θαλάσσιου δρόμου, ένα 'φυλακείο' και είναι προφανές ότι στο σημερινό όνομά του, που δεν σημαίνει τίποτε σε καμιά από τις γλώσσες και διαλέκτους της περιοχής, διατηρείται η ελληνική λέξη, που όριζε το χαρακτήρα της αρχαίας αποικίας και διασώθηκε μέσα από τους αιώνες", επισήμανε η κ. Κοτταρίδη.
Ήταν η πρώτη επίσημη αποστολή της νεοσύστατης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο εξωτερικό και ομολογουμένως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.