Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Δημοψήφισμα για το όνομα στα Σκόπια..;

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξετάζει η κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να ενισχύσει τη διαπαργματευτική της θέση έναντι των ελληνικών συμφερόντων.
Το ενδεχόμενο αυτό αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της FYROM κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. «Για την ονομασία πρέπει να ερωτηθεί ο λαός. Το κράτος ανήκει σε όλους τους πολίτες. Δεν είναι ούτε δικό μου, ούτε του πατέρα μου. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παζάρια με τη συνταγματική μας ονομασία. Θέλουμε διακαώς να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και έχουμε επίγνωση των θετικών και αρνητικών επακόλουθων», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στα Σκόπια, το 90% των πολιτών της πΓΔΜ θέλουν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Όταν όμως ερωτώνται τι θα πράξουν εάν η αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας τεθεί ως προϋπόθεση για την είσοδό τους στην Ατλαντική Συμμαχία, το 77% των Σκοπιανών διαφωνούν με την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis για το «Πρώτο Θέμα» τον Νοέμβριο του 2007, το 65% των ερωτηθέντων επισήμαναν ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τη FYROM καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή ονομασία που θα περιέχει και τον όρο Μακεδονία, τότε ο κ. Κώστας Καραμανλής πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα ώστε ο ελληνικός λαός να εκφράσει καθαρά την άποψή του
..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.