Ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός της σύγχρονης ιστορίας μας, Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ανέλαβε την τύχη του έθνους, στην παρθενική του ομιλία προς τον Ελληνικό λαό στις 5 Σεπτεμβρίου του 1910, συνόψισε την πολιτική του φιλοσοφία ως εξής:
«Ο Αριστοτέλης είπεν ότι όταν ο εις, ο μονάρχης δηλαδή εν τω μοναρχικώ πολιτεύματι ή οι ολίγοι εν τω αριστοκρατικώ ή οι πολλοί, τα πολιτικά δηλαδή κόμματα, εν τω δημοκρατικώ και σήμερον εν τω συνταγματικώ πολιτεύματι, άρχωσι προς το κοινό συμφέρον, η Πολιτεία είναι ορθή. Οταν δε ο εις ή οι ολίγοι, ή οι πολλοί άρχωσι προς το ίδιον συμφέρον η Πολιτεία αυτή αποτελεί παρέκβασιν Πολιτείας οδηγούσα εις την κακοδαιμονίαν των λαών».....
Στην Ελλάδα του 2008 φαίνεται πως κανείς πλέον δε μελετά ούτε το Μακιαβέλι, ούτε τον Αριστοτέλη. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται με την ευδαιμονία του λαού. Η διαπίστωση αυτή με θλίβει και με προβληματίζει ιδιαίτερα. Η πολιτική ζωή του τόπου έχει φτάσει σε ένα τέλμα άνευ προηγουμένου (με μεταπολιτευτικούς όρους πάντα) και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα φαίνεται πως όχι μόνο έχει απογοητεύσει, αλλά ακόμα χειρότερα, έχει εγκαταλείψει το λαό.
Θέλω να πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια μία ριζική αλλαγή έρχεται και θα συγκλονίσει την Ελληνική κοινωνία, θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και θα οδηγήσει σε μία κάθαρση που θα κλείσει οριστικά τον κύκλο της μεταπολίτευσης. Άλλωστε πάντα στην Ελληνική ιστορία, όταν η κατάσταση έφτανε το απροχώρητο, ένας ηγέτης (με όλη τη σημασία του όρου) ή μία φωτισμένη ομάδα χαρισματικών ανθρώπων αναδυόταν για να βγάλει τον τόπο, το λαό, το έθνος, όπως θέλετε πείτε το, από το αδιέξοδο. Ελπίζω πως η ιστορία θα επαναληφθεί.
υγ:Ενώ εμείς ασχολούμαστε με το ποιός έδωσε το DVD στον Ανδριανό και πως πηδούσε ο χοντρός, κάποιοι ετοιμάζουν έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο πέλαγος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου