Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Aν αποδειχθεί ότι ο Ζαχόπουλος δεν είναι αναμεμιγμένος σε οικ0νομικό σκάνδαλο, ποιος θα ζητήσει συγγνώμη;

Οταν οι φήμες υποχωρούν
Aν αποδειχθεί ότι ο Ζαχόπουλος δεν είναι αναμεμιγμένος σε οικ0νομικό σκάνδαλο, ποιος θα ζητήσει συγγνώμη; Οι έπαινοι των μελών του ΚΑΣ, οι κούτες με τις επιχορηγήσεις και τα συμπεράσματα. Κάποια στιγμή θα τελειώσει το θλιβερό αυτό σίριαλ που παρακολουθούμε ενεοί στις τηλεοράσεις μας κάθε βράδυ και θα συνειδητοποιήσουμε μάλλον μια πικρή αλήθεια:Ο Χρήστος Ζαχόπουλος απάτησε τη σύζυγό του, ενδεχομένως έπεσε θύμα εκβιασμού από μια σπείρα που βιντεοσκόπησε τα προσωπικά του παραστρατήματα, αλλά λαμόγιο δεν υπήρξε. Μπορεί να έκανε έναν άθλιο πολιτικό χειρισμό, ο οποίος έβαλε σε μπελάδες τον Καραμανλή και απελευθέρωσε εκδοτικά δαιμόνια, ωστόσο το δάχτυλό του στο μέλι, με τα στοιχεία που ξέρουμε μέχρι τώρα, δεν φαίνεται ότι το έβαλε.
Ολοι θυμόμαστε ότι στα πρώτα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν την πτώση του από το μπαλκόνι της Καρνεάδου, ο Ζαχόπουλος καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τα τηλεδικεία:
- για ύποπτες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οι οποίες δήθεν εξυπηρετούσαν συμφέροντα,
-για ύποπτη διαχείριση των ειδικών λογαριασμών,-για παράνομες αναθέσεις του Γ’ ΚΠΣ.Τώρα που οι φήμες υποχωρούν και η λογική επιστρέφει, τι τελικά μένει;
-Για τη λειτουργία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όχι μόνο δεν προκύπτει κανένα σκάνδαλο, αλλά τα μέλη του με δηλώσεις τους επαινούν τον Ζαχόπουλο για τον τρόπο που το διηύθυνε: Ο καθηγητής του ΕΜΠ Μανόλης Κορρές δήλωσε χθες ότι «κανείς δεν με έπιασε να ψηφίσω αυτό ή το άλλο» και πως ο Ζαχόπουλος είναι «άνθρωπος με παιδεία και καλή μόρφωση». Ο Πέτρος Θέμελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, είπε ότι «ουδέποτε αποφάσισα υπό την πίεση πολιτικού προσώπου». Ο Νίκος Γκιολές, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι «ο Ζαχόπουλος ποτέ δεν αντέδρασε όταν ψήφιζα αντίθετα με την άποψή του. Μπορεί να ήταν άνθρωπος ψυχρός, αλλά δεν επενέβαινε». Ο Νίκος Ζίας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διατύπωσε την απορία του: «Μέχρι τώρα μάς θεωρούσαν αυστηρούς. Γίναμε ξαφνικά επιρρεπείς σε πιέσεις;» (από ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας»). Σε όλα αυτά προσθέτω μια πληροφορία: Είδηση δεν κρύβουν τα «ναι» του ΚΑΣ αλλά τα «όχι» του ΚΑΣ. Διότι μολονότι κάποιοι εκβίαζαν τον Ζαχόπουλο με το DVD για να τον αναγκάσουν να κάνει θετικές εισηγήσεις στο ΚΑΣ (βλέπε υπόθεση Σκιάθου), εκείνος στήλωνε τα πόδια και έλεγε «όχι».
-Για τον ειδικό λογαριασμό και τις περίφημες επιχορηγήσεις επίσης δεν ευρέθη τίποτε μεμπτό. Το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε μια κούτα με πίνακες και στοιχεία στη βουλευτή Μαρία Δαμανάκη. Από την ανάγνωσή τους δεν προέκυψε οτιδήποτε που να παραπέμπει σε κακοδιαχείριση.
-Μένει, τέλος, αυτή η περίφημη ανάθεση που έκανε ο Ζαχόπουλος για να μη χαθούν λεφτά από το Γ’ ΚΠΣ. Το γεγονός ότι ζήτησε και έλαβε θετική γνωμοδότηση πριν προχωρήσει κάτι λέει.
Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Ο Ζαχόπουλος δεν μονιμοποίησε την ερωμένη του.
Εφόσον λοιπόν τα πράγματα κυλήσουν έτσι, το μόνο που θα μείνει ως ανάμνηση αυτής της θλιβερής ιστορίας θα είναι ο εκβιασμός που υπέστη ο τέως γραμματέας, το εκδοτικό ντόμινο που προκάλεσε η απόπειρα αυτοκτονίας του και βεβαίως πριν και πάνω από όλα η μνημειώδης επιπολαιότητα με την οποία προσεγγίσαμε το θέμα. Διότι, αν τελικά αποδειχθεί ότι ο Ζαχόπουλος δεν ήταν το κυρίως θέμα αλλά η αφορμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών κέντρων εξουσίας, με σκοπό τη φθορά της πολιτικής, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και να δω τότε, εφόσον δεν προκύψει κάτι που δεν ξέρουμε, ποιος θα ζητήσει συγγνώμη από αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος κατηγορήθηκε ως διεφθαρμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.