Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Η θλιβερή ανακοίνωση των δημοσιογράφων

sofistis

Tο όργανο δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μαλώσει σκληρά και αμείλικτα τα παλιόπαιδα δημοσιογράφους πού αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους, πού βρίζονται και πού ηχογραφούν ο ένας τον άλλον.. Άσε δε το χειρότερο πού μερικοί πτύουν κιόλας επί του οδοστρώματος και σκαλίζουν τη μύτη τους διασύροντας τοιουτοτρόπως το σώμα των 4.500 δημοσιογράφων και πλήττουν καίρια το κύρος και την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος..

Αυτά βρήκε να πει το όργανον της δεοντολογίας.. Σε αυτά εντόπισε την βαθειά κρίση της ενημέρωσης και τη σαπίλα της σύγχρονης δημοσιογραφίας το όργανον.. Αλλά και τι άλλο μπορεί να πει το όργανον όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κος Πάνος Σόμπολος νομιμοποιεί με την παρουσία του και τις υπηρεσίες του το ΜΕΓΚΑ σκάνδαλο των ΜΜΕ και δεν παραιτείται απ το κανάλι; Εν τέλει το ψάρι βρωμάει από ..τα όργανα!

Εν ολίγοις δηλαδή λέει το όργανον διά μέσου αυτών πού δεν λέει: Με αυτά πού κάνετε παλιόπαιδα χάνετε την αξιοπιστία σας! Και χωρίς αξιοπιστία πώς θα συνεχίσετε το «λειτούργημα» σας; Να συνεχίσετε δηλαδή κοσμίως και με σοβαρότητα όχι να ενημερώνετε, αλλά να χρησιμοποιείτε την ενημέρωση.. Για να ελέγχετε δήθεν την εξουσία και εσείς να αποτελείτε την μόνη παντελώς ανεξέλεγκτη εξουσία.. Να την χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για την κοινωνική σας αναρρίχηση και «επιτυχία», να εξυπηρετείτε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, να εξαπατάτε την κοινή γνώμη, να μετατρέπετε τις ειδήσεις σε σώου και καθημερινά μονοθεματικά σενάρια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, να υποκαθιστάτε τους θεσμούς και να γίνεστε πολιτικοί, δάσκαλοι, εισαγγελείς και δικαστές, να ασκείτε παντός είδους εκβιασμούς, να ανεβοκατεβάζετε μικρές και μεγάλες εξουσίες, να πουλάτε τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία, να καταδικάζετε ότι δεν πουλάει στο περιθώριο και την ανυπαρξία, να εξοβελίζετε την δημιουργικότητα, την τέχνη και την πνευματικότητα και να γεμίζετε τα σπίτια του κόσμου με ποταμούς ασημαντότητας και σάχλας πού ξερνάτε απ τα τηλεπαράθυρα..

Αλλά αυτά δεν τα ξέρει το όργανον και δεν τα άκουσε ποτέ! Νά πάρει μέτρα η ΕΣΗΕΑ για την βαθειά κρίση της δημοσιογραφίας; Αστεία πράγματα.. Και ας μην σπεύσει κανείς να διαμαρτυρηθεί ότι δεν είναι έτσι όλοι οι δημοσιογράφοι.. Στον ένα ή τον άλλο βαθμό, δεν έχει σημασία, έτσι είναι οι περισσότεροι! Οι κανόνες έχουν πια ανατραπεί. Οι εξαιρέσεις ορισμένων σπουδαίων δημοσιογράφων, ειδικότερα στον έντυπο λόγο, τονίζουν τον κανόνα της γενικής αθλιότητας της σύγχρονης δημοσιογραφίας στη χώρα..

Για του λόγου το αληθές παραθέτω την ανακοίνωση του οργάνου επισημαίνοντας το τι καταδικάζει..

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ανακοίνωση (24 Ιανουαρίου 2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.