Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Σκληρή απάντηση Ντόρας Μπακογιάννη στα Σκόπια, περί «διμερούς ζητήματος»

"Δεν ακολουθήσαμε, δεν ακολουθούμε και δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μιλόσοσκι στον αδιέξοδο δρόμο των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πάντα με μεγάλη σοβαρότητα τη διαπραγματευτική διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χωρίς τακτικισμούς, χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις και πάνω απ' όλα χωρίς αμφισβητήσεις για το περιεχόμενο, το αντικείμενο και τον σκοπό της διαπραγμάτευσης.

Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται για να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα που ονόματος που τόσο επηρεάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή δύο οργανισμούς στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ.


Υπενθυμίζω εδώ τι αναφέρει η απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας: ``Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί προς όφελος των ειρηνικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή``. Αυτή και μόνον η φράση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά ξεκάθαρη την περιφερειακή και διεθνή διάσταση και σημασία του ζητήματος που προφανώς δεν είναι αποκλειστικά διμερές, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν οι κυβερνήσεις στα Σκόπια. Η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δρόμος πολύ ολισθηρός για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Προφανώς δεν διεξάγονται κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας διαπραγματεύσεις 15 χρόνια με συμμετοχή μάλιστα ειδικού, προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για να αποφασιστεί το πώς η Ελλάδα θα αποκαλεί κάποιο κράτος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μονομερώς και χωρίς διαπραγματεύσεις. Ας τελειώνουμε λοιπόν μ' αυτά τα δήθεν επιχειρήματα περί αποκλειστικώς και μόνον διμερούς ζητήματος. Είναι επιχειρήματα αμφισβήτησης των αποφάσεων του ΟΗΕ και των άλλων συμφωνημένων κειμένων και είναι ουσιαστικά έωλα και αβάσιμα επιχειρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης του ζητήματος, δηλαδή μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας στο θέμα με τα Σκόπια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.