Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Δεν πάει άλλο με τις συγκρούσεις ακροδεξιών και ακροαριστερών

Τα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν το Σάββατο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ ακροδεξιών και αναρχικών θέτουν - και πάλι - ορισμένα ζητήματα, τα οποία κάποτε επιτέλους πρέπει να λύσουμε.
Το πρώτο αφορά την Αστυνομία, η οποία καλείται να απαντήσει για μία φορά πειστικά τι είναι αυτό που την εμποδίζει να περιφρουρήσει αποτελεσματικά το νόμο και την τάξη σε μια πρωτεύουσα η οποία προ τετραετίας εθεωρείτο μία από τις πλέον ασφαλείς στον κόσμο. Και, επικουρικά, ποιος είναι αυτός που παρέλειψε να διατάξει τα όργανα της τάξης σε έγκαιρη παρέμβαση την ώρα που μέλη της Χρυσής Αυγής και αναρχικοί τα έσπαγαν μπροστά στα μάτια τους.
Το δεύτερο αφορά την Πολιτεία ως σύνολο, η οποία, μολονότι έχει επανειλημμένως δώσει εξετάσεις, δεν έχει καταφέρει το αυτονόητο: Να προστατέψει την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή στην πρωτεύουσα. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος από το κλείσιμο για μια ημέρα του κέντρου της πρωτεύουσας λόγω διαδηλώσεων. Επτά στα δέκα εμπορικά καταστήματα επηρεάζονται αρνητικά.
Στο ερώτημα του απλού πολίτη που είδαμε στην TV «ντρέπομαι που είμαι Ελληνας, είναι δυνατόν να κυβερνούν την Ελλάδα διακόσια άτομα;» τι έχει άραγε να αντιτάξει;
Το τρίτο ζήτημα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι δυνατόν να βιαιοπραγούν Ελληνες πολίτες μεταξύ τους μέρα μεσημέρι και το αντικείμενο να είναι η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Αυτά θα έπρεπε να είναι λυμένα.
Το θέμα δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν αντιμετωπίζεται με ανακοινώσεις των μεν εναντίον των δε.
Επιτέλους, κάποια στιγμή τα πολιτικάντικα παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του στο επίπεδό του.
Η Πολιτεία, η Αστυνομία, τα κόμματα, όλοι.
Δεν πάει άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.