Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Kosovo by night

Σακιά με άμμο και μπλόκα της σερβικής αστυνομίας στους κεντρικούς δρόμους. Αυστηροί έλεγχοι και ατμόσφαιρα δυσπιστίας και φόβου. Εικόνα στην Πρίστινα, πριν από δέκα χρόνια. Οι Αλβανοί της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου κατήγγειλαν την βαλκανική εκδοχή του απαρτχάιντ.
Η Δύση άκουσε με προσοχή τις διαμαρτυρίες τους και επενέβη στρατιωτικά, αποσπώντας ουσιαστικά το Κόσοβο από τον σερβικό έλεγχο. Το αντάρτικο των Αλβανών Κοσοβάρων είχε πετύχει τον στόχο του. Το επόμενο βήμα για τους ηγέτες των ανταρτών ήταν να βγάλουν τις στολές παραλλαγής και να φορέσουν κοστούμι - να εμφανιστούν ως πολιτικοί παράγοντες και να κηρύξουν την ανεξαρτησία από τη Σερβία.
Οι αντάρτες, όντως, μετεξελίχθηκαν σε πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να οδηγήσουν την περιοχή στην ανεξαρτησία.
Μόνο που το θέμα του Κοσόβου δεν είναι τόσο απλό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν «γόρδιο δεσμό», που είναι φτιαγμένος από βραδύκαυστο φιτίλι. Ένας «γόρδιος δεσμός» που είναι δύσκολο να τον λύσεις με το σπαθί, όπως έκανε κάποτε ο Μακεδόνας στρατηλάτης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διοξίδιο της παραπληροφόρησης, της φύσης, της πολιτικής, της κακομοιριάς, της open democracy, της μπλογκόσφαιρας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του μπουγαδοκόφινου, της σάτιρας και κάθε βαρονίας.